CH-Bioforce finalistina suomalaisen insinöörityöpalkinnon saajaksi–TEK ja TFIF kruunaavat parhaan idean 30 000 eurolla

Robottibussi, monitelakalanteri, ruoripotkuri, porausjärjestelmä vai biomassan erottelumenetelmä. Yksi viidestä ehdokkaasta voittaa 30 000 euroa kesäkuun alussa. Suomalainen insinöörityöpalkinto nostaa esiin luovia ja omaperäisiä ideoita, jotka tuovat teorian käytäntöön. Viisi finalistia on ehdolla palkinnon saajaksi tänä vuonna. Niistä jokainen on edistänyt osaltaan suomalaista teknillistä osaamista ja osaamisen kaupallistamista.

– Korkean teknologian vienti on hyvinvointipalveluidemme paras kaveri. Yritykset tarvitsevat tuotekehitystä uudistuakseen. Suomalainen laadukas tekniikan alan koulutus antaa tuotekehitykseen hyvät eväät. Ehdolla olevat insinöörityöt ovat tekniikan tekijöiden tiimityön, osaamisen ja luovuuden tulosta. Ne osoittavat, että tekniikan avulla voidaan ratkaista mahdottomaltakin tuntuvia ongelmia, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.

– Insinöörikuntamme innovatiivisilla ratkaisuilla, jotka joko suoraan tai välillisesti koskettavat meitä kaikkia, on suuri merkitys. Haluamme osaltamme kannustaa tähän työhön, joka uuden tekniikan avulla edistää kestävää kehitystä yhteiskunnassamme, toteaa Britta Sunde, TFiF:in toiminnanjohtaja.

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat Suomalaisen insinöörityöpalkinnon vuosittain henkilölle tai työryhmälle ansiokkaasta innovaatiosta ja käytännön soveltamisesta. Palkinto jaetaan näillä näkymin kesäkuussa 2020.

Suomalainen insinöörityöpalkinto 2020 -finalistit:

  • Finalisti 1: Valmetin OptiCalender Multinip -monitelakalanteri
  • Finalisti 2: Sensible 4 GACHA -robottibussi
  • Finalisti 3: CH-Bioforcen biomassan erottelumenetelmä
  • Finalisti 4: Sandvik RockPulse™ -porausjärjestelmä
  • Finalisti 5: ABB:n Azipod®-ruoripotkurijärjestelmä

CH-Bioforcen perustajat kehittivät menetelmän, jolla biomassasta voidaan erotella yhdessä prosessissa sen kaikki kolme ainesosaa: selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini. Nämä biopohjaiset, uusiutuvat raaka-aineet tarjoavat vihreän vaihtoehdon esimerkiksi öljypohjaisille materiaaleille. Menetelmä on kustannustehokas ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. CH-Bioforcen pilottilaitos sijaitsee Smart Chemistry Park:issa.

Lisätietoa TEK-lehdestä: lehti.tek.fi/sitp2020-finalistit