Paraisilla on Suomen kolmanneksi suurin maalitehdas

Paraisilla toimii Suomen kolmanneksi suurin maalitehdas GVK Coating Technology Oy, joka valmistaa teollisuus- sekä kauppa- ja rakennusmaaleja yli 70 vuoden kokemuksella. Pitkään toiminut yritys on hyödyntänyt kiertotaloutta liiketoiminnassaan alusta saakka. Tulevaisuudessa tuotannon jätevirrat on tarkoitus hyödyntää entistä tehokkaammin muun muassa kalsiumkarbonaatin kierrätystä tehostamalla.

GVK on keskittynyt vesiohenteisten maalien ja lakkojen valmistukseen. Maaliteollisuus on keskittynyt Suomessa vahvasti kahden suuren yhtiön tuotteisiin, mutta GVK on onnistunut erikoistumalla nousemaan kolmanneksi suurimmaksi maalinvalmistajaksi. Yrityksen nykyisillä resursseilla tuotanto on mahdollista yli kaksinkertaistaa ilman suuria investointeja – siitä pitävät huolen tuotteiden pakkausosastolla työskentelevät robotit.

Erikoistuotteita maailmalle

Yrityksen perustamisvuodesta 1946 ja ensimmäisestä tuotteesta – Kölninvedestä on tultu pitkälle. Tänä päivänä GVK:n tuotteista kolmannes on vesiohenteisia teollisuusmaaleja, toinen kolmannes kauppa- ja rakennusmaaleja ja kolmas tiemerkintämaaleja. Lisäksi yrityksellä on erikoistuotteina vettä ja lämpöä eristävät tuotteet, jotka on myös patentoitu.

”Käyttämällä lämpöä eristävää maalia saavutetaan jopa 15%:n energiasäästöt. Esimerkiksi Wärtsilä Power Plants on käyttänyt tuotteitamme voimalaitosmoottoreiden lämpötalouden parantamiseen. Myös lukuisia viljankuivausyksiköitä on käsitelty samassa tarkoituksessa. Lisäksi suosimme tuotteidemme liuottimissa ympäristöystävällisiä raaka-aineita. Esimerkiksi vesiohenteisen pellavaöljymaalin liuotin on korvattu vedellä”, kertoo GVK Coating Technologyn toimitusjohtaja Anssi Seppinen.

GVK:n erikoismaaleja käytetään mm. Wärtsilän voimalaitoksissa.

Lisäksi olemme käyttäneet kierrätettyä, vähäaromaattista teollisuusbensiiniä.

Yrityksen liikevaihdosta 30 prosenttia muodostuu viennistä. Tuotteita viedään Baltian ja Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Yhdysvaltoihin, jonne on tarkoituksena avata myös valmistusyksikkö.

Vastuullisuutta läpi liiketoiminnan

GVK on panostanut tuotekehitykseen jo pitkään. Yritys työllistää 16 henkilöä, joista kolme on tuotekehityskemistiä. Liikevaihdosta 5% ohjataan tuotekehitykseen. Ympäristöystävällisten raaka-aineiden, energiankulutuksen ja automatisaation avulla on saavutettu merkittäviä kustannussäästöjä ja luotu kilpailuetua.

”Olemme panostaneet tuotannossa mahdollisimman tehokkaisiin prosesseihin. Käyttämämme valmistusprosessi on puolittanut käytetyn pesuveden määrän. Hyödynnämme syntyvän pesuveden lähes 100 prosenttisesti aina seuraavien maalierien valmistuksessa. Puhdistettavaa jätevettä syntyy vain 0,3% valmistettavan maalin määrästä,” sanoo Seppinen.

Lisäksi yritys on käyttänyt vuodesta 2009 saakka ainoastaan vesivoimalla tuotettua sähköä ja raaka-ainehankinnoissa suositaan läheltä saatavia tuotteita ja materiaaleja.

GVK:n tehdas Paraisilla

Muovit kiertoon

Perinteisten tinapelti-maalipurkkien sijaan GVK:n tuotteet myydään pääosin muovipurkeissa, joihin on alun perin siirrytty kustannussyistä. Tavanomaisten tinapellistä valmistettujen maalipurkkien kierrätysmaksut muovisiin nähden ovat yli nelinkertaiset, eikä niitä kierrätetä Suomessa.

Tänä päivänä muovien kierrätys ja uusiokäyttö on kehittynyt valtavasti ja pakkauksista on siten tullut yritykselle myös kilpailutekijä. EU:n tavoitteena on saada vuoteen 2030 mennessä kaikki muovipakkaukset kierrätykseen. Näin GVK:kin maalipurkit päätyvät uusiksi muoviteollisuuden tuotteiksi – esimerkiksi muovipusseiksi, wc-harjoiksi ja kukkaruukuiksi. Tulevaisuudessa yrityksen maalit saatetaan myös pakata kierrätysmuovista valmistettuihin purkkeihin.

Lue lisää: https://www.gvk.fi/fi/